Svenskt Tenn i Stockholm

Om du är intresserad av inredning, eller ska till Stockholm finns det flera olika butiker att besöka. En butik som funnits sedan 1924 och fortfarande är högaktuell är ”Svenskt Tenn”. Du hittar en inredningsateljé, tesalong och ett inredningsföretag med butik på Strandvägen i centrala Stockholm. Estrid Ericson som grundade företaget var teckningslärare, tennkonstnär och kom från Hjo. Från första början sålde företaget endast tennföremål men sortimentet utökades 1930 för att inkludera en inredningsavdelning. Sedan 1928 är företaget också kunglig hovleverantör och numera ägs det av Kjell och Märta Beijers stiftelse som stödjer kultur och naturvetenskaplig forskning.

Svenska Tenns historia

I oktober 1924 öppnade den då 30-åriga Estrid Ericson butiken ”Svenskt Tenn” på Smålandsgatan i Stockholm. Hon hade fått ett arv från sin far och kunde nu äntligen förverkliga sin dröm. Hon tillverkade tennkonst tillsammans med Nils Fougstedt, företaget blev snabbt omtalat och växte snabbt. Redan 1925 vann de en guldmedalj på Exposition des Arts Décoratifs et Industriels i Paris. De fick även stora framgångar i USA där de hade flera utställningar. År 1927 flyttade Svenskt Tenn till sina nuvarande lokaler på Strandvägen.

Kända formgivare

År 1934 började företaget sitt samarbete med Josef Frank som blev en av Svenskt Tenns främsta formgivare. Även kända formgivare som Björn Trägårdh, Anna Petrus, Uno Åhrén och Robert Hult anknöts till företaget. Svenskt Tenn blev så populära att Sigvard Bernadotte 1932 beställde en ny inredning till sitt sovrum. Även den kända kuratorn Anne Hedmark på Millesgården fick sitt sovrum inrett av Josef Frank och Estrid Ericson. När Josef Frank avled 1967 fortsatte Estrid Eriksson att själv driva företaget och det gjorde hon till 1975 då hon då sålde företaget till Kjell och Märta Beijers stiftelse.

Svenskt Tenn blev vinstdrivande

Ann Wall blev 1979 chef för verksamheten och hon lyckades göra Svenskt Tenn till ett vinstdrivande företag. Hon moderniserade organisationen, förvaltningen, sortimentet och la ner mer tid på marknadsföring. Hon lät varva samtida formgivare och också konst- och designerhögskolor för ett samarbete. Om du inte kan åka till Stockholm kan du besöka inredningsshoppen som finns online på nätet. De har mycket fin inredning och kanske du till och med hittar något som är tillverkat av Svenskt Tenn. Det är lätt och smidigt att surfa runt på nätet och hitta den inredning du vill ha, de flesta företag erbjuder hemleverans. Gäller det mindre saker kan du hämta ditt paket i närmaste butik som har postutlämning.

Beijerstiftelsen

Beijerstiftelsen köpte även Josef Franks villa ”Carlsten” som ligger i Falsterbo. Där hade Frank både ritat och byggt flera sommarstugor som än i dag står kvar. Omkring 80 procent av Svenskt Tenns sortiment och produkter är av egen design, och Frank efterlämnade cirka 2 000 möbelritningar och nästan 200 textila mönster. Självaste prins Carl Philip debuterade med en silverbestickskollektion 2009 och året efter presenterades en eldskärm som han varit med och utformat. År 2014 grundade Svenskt Tenn ett designstipendium där en avgångsstudent på formlinjen vid Beckmans Designhögskola blir en lycklig mottagare. I Hjo fanns en trevlig utställning 2017 som visade vackra saker som formgivare på företaget tillverkat och det gick att läsa en hel del intressant om Estrid Ericson och de andra som jobbat på Svenskt Tenn.